Actielijst in Excel

Houd je project onder controle met deze actielijst in Excel. Een project (intern of extern) loopt alleen goed als alle betrokkenen weten wat er van hun verwacht wordt. Maar ook bij een wekelijks teamoverleg ontstaan acties die moeten worden uitgevoerd. Zorg dat er één actielijst is en voeg deze aan het projectplan of verslag van de vergadering. Easy Template heeft een pasklare actielijst in Excel.

actielijst Excel

Hoe maak je goede actielijsten

Hoe maak ik goede actielijsten?

 1. Uniek code per actie

  Door elke regel een nummer te geven of een code is elke actie uniek. Door in bijvoorbeeld e-mailberichten deze code in het onderwerp te noemen is het dossier in één oogopslag zichtbaar.

 2. Beschrijving

  Korte beschrijving van de actie. Deze moet kort en bondig zijn, maar wel dusdanig dat voor iedereen helder is wat er bedoeld wordt.

 3. Toelichting

  Een actie is vaak niet direct opgelost, maar er worden afspraken gemaakt of besluiten over genomen. Gebruik hiervoor een aparte kolom.

 4. Verantwoordelijk

  Geef aan welke persoon verantwoordelijk is voor de uitvoering van de actie. Dit hoeft niet altijd de persoon te zijn die de actie uitvoert.

 5. Wie

  Geef aan bij wie de actie op dat moment ligt. Deze kolom zal dus vaak wijzigen als een actie een lange doorlooptijd heeft. Door gebruik te maken van een kolomfilter in Excel is een actielijst per persoon uit te printen.

 6. Status

  Zonder status werkt een actielijst natuurlijk niet. Men moet wel kunnen zien welke acties nog open staan en welke acties zijn uitgevoerd.
  Zo maak je een actielijst in Excel

Misser nr. 1 uit de praktijk

De meest gemaakte fout bij het vastleggen van verslagen van een vergadering is het toevoegen van een actielijst in het verslag. Na een aantal vergaderingen is niet meer helder welke acties nog open staan. Deze staan immers verspreid over de verslagen. Gebruik daarom een actielijst die altijd apart wordt meegezonden.

In het verslag komt dan een standaard tekst te staan: Actiepunten: alle nieuwe acties en bestaande acties zijn bijgewerkt in de actielijst “project x”. Deze actielijst wordt als bijlage aan dit verslag toegevoegd.

Downloaden voorbeeld actielijst Excel

Reacties op Actielijst in Excel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *