Excel formule SOM.ALS

Met de Excel formule SOM.ALS tel je bedragen op, waarvan de regels voldoet aan een bepaalde voorwaarde. Net als met alle andere Excel formules is de werking van een formule het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Deze Excel tip is gemaakt in samenwerking met onze partner Easy Learning.

Voorbeeld Excel formule SOM.ALS

Voorbeeld formule SOM.ALS

Van dit onderwerp is een voorbeeld bestand aanwezig.

In het voorbeeld staan 4 regels die informatie bevatten. Dit voorbeeld geeft de voorraad kladblokken aan per persoon. Om te weten te komen hoeveel kladblokken er per vestiging aanwezig zijn moet een optelling worden gemaakt.

Wat niet doen in deze formule

Vermijd in de cellen van de totalen een formules met een optelling van losse cellen. Een formule =G7+G8+G10 werkt in dit voorbeeld wel, maar als een regel wordt toegevoegd aan de lijst klopt de formule niet meer.

Wat wel doen in deze formule

Gebruik de formule SOM.ALS. Deze formule telt op op basis van een voorwaarde. Door bij het vastleggen van de reeksen ook een extra lege regel mee te nemen, wordt het optelbereik bij het toevoegen van een regel automatisch opgerekt.

De formule toegelicht

In dit voorbeeld is het totaal van Amsterdam te berekenen van alle perioden met de formule =G7+G8+G10. Rotterdam is nog eenvoudiger, want dat is maar 1 cel. Maar wat nu als er niet 4 regels zijn waar de informatie staat, maar 4000? Dan is deze oplossing niet meer handig en komt de Excel formule “SOM.ALS” goed van pas.

De formule voor Amsterdam

In dit geval wordt de formule =SOM.ALS(D7:D11;”Amsterdam”;G7:G11)

De formule uitgesplitst

  • = ->voor het begin van een formule
  • SOM.ALS –> om aan te geven welke formule wordt gebruikt
  • ( -> om aan te geven dat de instellingen beginnen
  • D7:D11 -> in welk gebied moet worden gezocht
  • ; -> onderscheid tussen de argumenten
  • “Amsterdam” -> zoekt naar de waarde Amsterdam
  • ; -> onderscheid tussen de argumenten
  • G7:G11 als de waarde overeenkomt wat moet dan worden opgeteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *